Spaniens kuster
Search
× Search
den 14 juni 2024

Spaniens kuster

Spanienkusten
Spanien är ett land som till stor del består av ca 360 mil kust. Landet har kust mot både Medelhavet och Atlanten, men det är förstås främst öster om Gibraltar som de bästa förhållandena för sol och bad finns.

Spanien är uppdelat i olika kuststräckor som alla har namn som börjar med ”Costa” då costa betyder kust på spanska. Exempel på dessa kända områden längst den spanska kusten är Costa del Sol, Costa Tropical, Costa Almeria m.fl. som alla är belägna utmed Medelhavskusten. Dessutom finns Costa de la Luz vid Atlanten.

Den spanska kusten är kantad av ett pärlband med små charmiga städer som ofta har minst en fin strand i närheten. Oavsett vilken strand du hamnar på lär du dock bli nöjd. Spanska stränder är överlag mycket fina och i den här delen av Medelhavet är det med undantag av stormar sällan farligt att ta sig ett svalkande dopp.

Spaniens kuster - 10 kuststräckor

Kort fakta om Spaniens olika kuststräckor mot Medelhavet.

1 Costa de la Luz – ljusets kust
Sträcka: Huelva vid portugisiska gränsen till Gibraltar.
Städer: Huelva, Sanlucar de Barrameda, Cadiz. Längre in i landet: Sevilla.

Karaktär: Gyllene sandstränder, ljusskimmer, sherry, vindsurfing och golf.
Hemsida: www.andalucia.com/
costa-de-la-luz/home.htm

Costa de la Luz ligger på den andalusiska atlantkusten och går från den portugisiska gränsen vid Huelva till Tarifa i Cadiz. De närmaste internationella flygplatserna är Jerez, Sevilla i norr och Gibraltar österut.

Costa de la Luz består av sand och sol. Floderna förgrenas i grunda vattendrag innan de når havet och i sandängarna, flodmynningarna och salinerna blandas vatten och jord. Våren är en enda explosion av blommor och folkfester, och den ljumma och soliga vintern lockar miljontals fåglar.
Här ser vi ett frodigt landskap som förser resten av Europa med jordgubbar, apelsiner och mängder av andra frukter.

Costa de la Luz största attraktion är sina stränder. Oändliga ständer sträcker sig 300 kilometer längs Atlantkusten och de är betydligt lugnare än stränderna vid Medelhavet. Det finns också flera naturreservat med en rik variation av vilda djur, vilket av en del är unika för området. Somrarna kan vara varma, men vinden från Atlanten hjälper och kyler ner.  Till skillnad från den spanska Medelhavskusten, är Costa de la Luz praktiskt taget oförstörd av massturismen.

2 Costa del Sol – solkusten
Sträcka: Gibraltar till Nerja.
Städer/orter: Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Estepona, Malaga.
Karaktär: Hårt exploaterat turistområde. Mängder av britter, skandinaver och tyskar. Marbella har högst inkomst per person i hela Europa, och bara i London finns fler Rolls Royce. Sanden är gråaktig.
Hemsida: www.visitcostadelsol.com

Costa del Sol ligger längs Spanien södra kust och är närmare 30 mil lång. Den internationella flygplatsen ligger i Malaga och är Spaniens 3: e största flygplats.

Kustremsan skyddas från de nordliga vindarna av en bergskedja som på sina ställen når ända ner till havet. Den består av långsträckta stränder, vikar som ligger halvt dolda mellan klipporna, båthamnar och redder för fiskebåtar. Det milda klimatet, havsbrisen och bristen på regn ger upphov till en semitropisk vegetation med palmträd, cypresser, bougainvillea, oleander och hibiskus.

Närheten till helt andra landskap – berg, dalar med frukt- och grönsaksodlingar och havet – är en av lockelserna med detta kustområde. Idag har de lantliga byarna omvandlats till turistorter med semesterbostäder, båthamnar, golfbanor, nöjesanläggningar, festsalar och andra turistanläggningar. Men i stadskärnorna finns lyckligtvis den traditionella atmosfären bevarad.

Costa del Sol – Europas lekplats för vuxna och barn. Solsäkraste platsen på Europas fastland. Ett internationellt, mångkulturellt eldorado med glitz och glamour, aktiviteter i överflöd och där golf är en dygd och tristess ett minne blott.

Med över 60 golfbanor, är det inte överraskande att Costa del Sol även kallas för Costa del Golf, Golfkusten. Antalet och kvalitén på golfbanorna samt det milda klimatet lockar tusentals golfentusiaster varje år.

3 Costa Tropical – tropiska kusten
Sträcka: Almuñecar till Almeria.
Städer/resorter: Almuñecar, Salobreña, Motril och La Herradura.

Karaktär: Subtropiskt klimat – med odling av mango, avocado och andra tropiska frukter.
Hemsida: www.costatropical.net

Öster om Costa del Sol, i Granada provinsen ligger Costa Tropical. För att åka till Costa Tropical kan man flyga till tre olika flygplatser - Malaga, Granada eller Almería – alla ligger ungefär en timme bort med bil.

Landskapet på Costa Tropical är spektakulärt - mäktiga berg, med Sierra Nevada i bakgrunden, och otroliga stränder.
Namnet har kusten fått på grund av sitt härliga klimat som är perfekt för att odla tropiska frukter. Kusten har både breda sandstränder och klippiga små vikar. Besökare kommer hit för att slippa folkmassorna och njuta av kusten och landsbygden.

I detta orörda område är jordbruket fortfarande mycket viktig och kusten har fått sitt namn från de tropiska frukter som odlas här. Kusten och byarna inåt landet har behållit sin andalusiska charm med sina vitkalkade fasader, stengator och traditionella tapasbarer.


Klimatet utmed kusten i provinsen Granada är speciellt, och nästan tropiskt. Costa Tropical är ett mer genuint spanskt område där Almuñecar lockar folk från när och fjärran med både lugna breda sandstränder och klippiga små vikar, och dessutom i närheten av skidorten Sierra Nevada och den historiska staden Granada.

Öster om Malaga känner vi lugnet och njuter av närheten till berg, sjöar och vita spanska byar. Costa Tropical har liksom många andra kustremsor fått ökad infrastruktur med bl a ny motorväg vilket gör det enkelt att ta sig till Malaga flygplats.
Kusten är perfekt för dem som gärna avstår stojet på Costa Blanca men ändå vill ha en riktigt härlig spansk Medelhavssemester.


4 Costa Almería

Sträcka: Från Adra på gränsen till provinsen Granada till Pulpí på gränsen till provinsen Murcia.
Städer: Roquetas del Mar, El Ejido, Almeria, Mojacar, Vera.
araktär:
Orörd natur, fridlysta naturreservat, saltsjöar, golf och fina stränder.
Hemsida:
www.andalucia.com/costa-almeria/home.htm

Kusten i Almería
har inget smeknamn, den heter helt enkelt Almeria. Där finner man bland annat oslagbara stränder i klassiska strand- och sol destinationer som tex. Roquetas de Mar, Mojacar och Vera.

Här finns spektakulära stränder med sanddyner och klippor, stränder med finkornig sand. Man kan också ta sig till små vikar som man bara når till fots eller med båt. Hela kustlinjen är väldigt vacker och stora delar är nästan orörd.

Nya golfbanor och moderna bostadsprojekt gör att fler och fler upptäcker Costa Almería.

5 Costa Calida – heta kusten
Sträcka: Från Playa de la Carolina i Aquilas, några kilometer från Almeriaprovinsen till Playa de la El Mojón på gränsen till Alicante.
Städer: Santiago de la Ribera, La Manga del Mar Menor, Cabo de Palos, Mazarron, Cartagrna.

Karaktär: Klart vatten, området har utsetts till det renaste i Spanien och sjön anses vara särskilt bra för reumatiker.
Hemsida: www.costacalida.com

Costa Calída har i likhet med Costa del Sol en hög årsmedeltemperatur och högt antal soltimmar. Gemensamt för dessa platser är fenomenet mikroklimat som skapas av bergskedjor som omger kustområdena och skyddar mot regn och vind. Costa Calida tillhör provinsen Murcia som länge lockat många golfare året runt. Det är en av de mest orörda kusterna utmed den spanska Medelhavskusten, men inte länge till.

Costa Calida är en av den spanska medelhavskustens lugnare platser. Om man inte tycker om tempot på Costa Blanca och Costa del Sol, då hittar man troligen sitt "äkta" Spanien här. Lugna stränder och natur med bergslandskap, tallskog och den berömda lagunen Mar Menor. Här lyser solen mer än 320 dagar om året.                            

Costa Calida i Murcia är som namnet påpekar varm, men också lugn och vild. La Manga del Mar Menor, Cabo de Palos och Mazarron är de största turistattraktionerna i Murcia.

6 Costa Blanca - vita kusten
Sträcka: Almeria till Valencia. Tre bukter, skilda åt av Cabo de Palos och Cabo de la Nao.
Städer: Alicante, Gandía, Benidorm, Xativa, Torrevieja, Altéa,
Denia.
Karaktär: Vackra men charterspäckade stränder.
Hemsida: www.costablanca.org


Costa Blanca är tillgängligt via två närliggande flygplatser: Alicantes och Valencias internationella flygplatser.

Costa Blanca är ett område fullt av natur- och kulturresurser och ligger strax söder om Valencia. Här finns orter med både liv och rörelse, men också undanskymda platser där lugnet råder. Denna provins erbjuder pulserande städer och moderna turistanläggningar, typiska Medelhavs byar där tiden verkar har stannat, ändlösa gyllene stränder och kristallklart vatten och en grönskande kust som erbjuder imponerande klippor och vikar.

Costa Blanca har länge beskrivits som ett lågprisalternativ till Costa del Sol. Likheterna är många gällande nattliv, strandliv, massturism, golf, och infrastruktur inklusive internationella flygförbindelser. Skillnaden må vara vinterhalvåret då Costa Blanca avbefolkas i större utsträckning och medeltemperaturen håller sig 3-4 grader svalare än värmen på Costa del Sol.

Längs kusten hittar man både kosmopolitiska orter med mycket liv och rörelse och undanskymda platser nära havet som har bevarat sitt lantliga lugn. Även klimatet är variationsrikt. Vädret är milt under större delen av året.

7 Costa de Valencia
Sträcka: Från norra Costa Blanca till södra Costa de Azahar (i provinsen Castellón)
Städer/orter: Valencia, Sagunto, Gandia
Karaktär: Fina stränder med långgrunt vatten och flera genuina spanska byar längs kusten.
Hemsida: www.spain.info/en/disfruta/en_el_mar/costas/costa_de_valencia.html

Förutom den livfulla staden Valencia stoltserar Costa de Valencia med en vacker landsort, fina stränder med långgrunt vatten, och flera genuint spanska byar längs kusten. Det här området är relativt oupptäckt för de flesta utlänningar.

8 Costa del Azahar – apelsinkusten
Sträcka: Från Almenara, 4 mil norr om Valencia, till Vinaròs, 20 mil söder om Barcelona.
Städer: Castelló de la Plana,  Peñíscola, BenicàssimDenia, Gandia.
Karaktär: Pinjeklädda kullar som sakta sluttar ut mot Medelhavet mellan apelsinodlingarna.
Hemsida: www.costadelazahar.net

Ett vackert paradis med ett fantastiskt läge där hav och berg möts. Mellan apelsinodlingarna är kusten bevuxen med pinjeklädda kullar. Här kan man hitta lugna, sköna platser som Las fuentes och Alcocebre. Härliga stränder och natur. Costa Azahar är fortfarande relativt okänd och är dessutom försiktigt exploaterad jämfört med de sydliga Medelhavskusterna.

Costa Azahar som är ganska okänd för de flesta utanför Spanien, vilket på spanska beskriver doften av apelsinträdens blomster, och det är vad naturens fläktar för med sig: En doft av blommande apelsinträd, pinjeskog och varma havsfläktar från Medelhavet.

Castellón, vars kuststräcka är känd som Costa del Azahar, är ett land med stora kontraster eftersom provinsen har mer bergiga områden än platta sådana.

Således, mittemot kustremsan som är en oändligt grön matta som är beströdd med orange fruktträdgårdar, är interiören vild. Regionen är rik på historia och monument, och utrustad med områden som lyckligtvis förblivit orörda av människan. De är samma i dag som de har varit i århundraden.

9 Costa Dorada -gyllene kusten
Sträcka:
Från Alcanar, 15 mil norr om Valencia, till Cunit, 5 mil söder om Barcelona
Städer/orter: Tarragona, Salou, Cambrils, La Pineda
, Calafell.
Karaktär: Mycket liv och fest i Salou, desto lugnare i Cambrils.

Hemsida: www.costadaurada.org


I Katalonien ligger Costa Dorada, förmodligen mest känd för staden Tarragona. Staden och såväl hela kustlinjen kantas av historiska monument. De oräkneliga små fiskebyarna längs med Costa Dorada vittnar om dess fisketradition och regionen bjuder på Spaniens kanske bästa fisk och skaldjur.

Stränderna är långa med finkornig sand. Det är en kust som passar barn och äldre personer som vill ha lugn och ro. De 20 kommunerna som utgör Costa Dorada har en kuststräcka på 216 kilometer, med 786 hektar sandstrand och långgrunt, kristallklart vatten. Costa Dorada är nästan en enda lång strand.
Här finns de populära badorterna Sitges, Salou, Cambrils, Vilanova och La Pineda.

Mellan havet och bergskedjan breder stora områden ut sig med små lugna byar och odlad mark. Grönsaksodlingar ligger sida vid sida med olivlundar, johannesbrödträd, hassel och mandelträd.                    

Costa Dorada tillhör provinsen Tarragona. Tarragona i sig är en omtyckt semesterort. Andra fina och välkända resmål på Costa Dorada är tex. Salou, Calafell och Cambrils.

10 Costa Brava - vilda kusten
Sträcka: Från Blanes, 60 km nordost om Barcelona, till Roses vid den franska gränsen.

Städer/orter: Lloret de Mar, Tossa de Mar, Estartir, Cadaqués, Roses, Playa de Aro, Llafran, 'Escala.
Karaktär: Bergig natur och slingrande vägar. Många klassiska badorter.
Hemsida: Hemsida:
www.costabrava.org

Costa Brava betjänas av två flygplatser; Gironas flygplats i norr och Barcelonas flygplats i söder.

Costa Brava - Den vilda kusten. Sitt namn har denna del av kusten fått på grund av att den till stora delar är klippig, orörd och vild.
Costa Brava ligger i Girona provinsen och består av en kuststräcka som går från Cadaqués i norr till Blanes i söder.

Costa Brava tillhör den katalanska provinsen Gerona eller Girona och sräcker sig, från Blanes till regionen Empordà. Bland de största turistorterna på Costa Brava finner man tex. Lloret de Mar, Cadaqués, Roses, Tossa de Mar, Playa de Aro, Llafranc och lilla L'Escala.

Costa Bravas frodiga grönska tar sig hela vägen, över de branta klipporna, ner mot havet.

Naturen, klimatet och traktens historia tävlar om att forma den mycket attraktiva miljön, där vattnets blå och gröna toner samspelar med den frodiga grönskan. Vegetationen sträcker sig ända ner till havet och över de branta klipporna, och skänker ett grönt skimmer åt den finkorniga, gyllene sanden och åt inlandets ockrafärgade jord. Här finns gott om historiska monument som vittnar om ett storslaget förflutet.

Denna provins erbjuder pulserande städer och moderna turistanläggningar, typiska Medelhavsbyar där tiden verkar ha stannat, ändlösa gyllene stränder och kristallklart vatten och en grönskande kust som erbjuder imponerande klippor och vikar.

Inte långt från kusten hittar man de naturliga saliner vilket består av en mycket unik natur, samt bergskedjor och skogar av enorm skönhet.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest