Välkommen till Utland Invest > Grekland > INFORMATION > Shopping
Search
× Search
den 29 maj 2024

Shopping på Kreta
Shopping kommer i många olika former på Kreta. De större städerna har gator med små modebutiker, antikhandlare och hantverksbutiker, i saluhallen finns grönsaker, fisk och kött från regionen och på gatan finns marknader där allt mellan himmel och jord kan köpas.

Chania och Rethymnon har det bästa shoppingutbudet längs kusten. Det finns många mysiga små butiker kring de gamla stadsdelarna och i hamnområdet. Guldsmedsbutikerna håller vanligtvis hög klass.
I många av Rethymnons affärer och längs med Chanias ”lädergata” hittar du fina och ofta handgjorda skor, sandaler, bälten, handväskor. Här finns även konstföremål såsom ikoner och kopior av museiföremål.

Affärstider
De vanligaste öppettiderna för affärer är måndag–lördag 8–14. Tisdag, torsdag och fredag har de dessutom öppet 17.30–21.00. Söndagar stängt. I turistområdena har de flesta butiker öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen alla veckodagar under högsäsong. Lokala avvikelser kan förekomma. Generellt är tiden från 14.00 till 17.30 avsedda för lunch och den heliga eftermiddagssiesta, särskilt i varma sommaren.

Saluhallen i Chania har öppet måndag–lördag 8–14. Tisdag och fredag även 18–21.

Ta kvitto!
Enligt grekisk lag ska du alltid begära och behålla kvittot från en butik, supermarket, restaurang, bar eller liknande. Har du inte ett giltigt kvitto kan du bli bötfälld av skattemyndigheten vid en kontroll.

Få sätter sig på ett plan till Kreta för att shoppa.
Med undantag av de större städerna i Heraklion, Chania och Rethymnon, finner du få varuhus, köpcentra och designbutiker på Kreta.

Traditionella presentartiklar och souvenirer från Kreta är hantverk. Prydnadssaker med vackra träsniderier, keramik och broderier tillverkas och säljs i många av bergsbyarna, de större städerna och turistorterna. Speciellt byarna Kritsa (väster om Agios Nikolaos), Zaros (sydväst om Heraklion) och Anogia (långt öster om Rethymno regionen) har gjort det till en industri.

Är man ute efter att köpa smycken, läder, vävda mattor eller keramik så kan man komma undan med ganska bra priser då dessa är traditionella hantverk på Kreta. Utbudet av snygga livremmar, väskor och lädersandaler är enormt, likaså silversmycken och pärlsmycken samt söta små keramikkaraffer till olivolja och vinäger.

Kreta är känt för sin utmärkta honung och ostar vilka efterfrågas i hela Grekland.
Kvaliteten på olivolja, nötter, kryddor, ost och honung är hög. Öns olivolja tillverkas på traditionellt sätt och räknas som en av världens finaste. Det är i regel fasta priser i butikerna, men prutning förekommer. När det gäller hantverk är guld en erkänt fin produkt från Kreta. Även knivar, korgar, dukaläderprodukter, terrakotta, brons och koppar tillhör hantverk som är prisvärda.
Handgjorda knivar är en specialitet på Kreta. Kniv är en naturlig del av den grekiska folkdräkten och säljs i hantverksbutiker.

Chania
Chania är känd för sina läderbutiker som ligger på en gata med det passande namnet Lädergatan, (Skridlof Street) vid domkyrkan. Huvudgatan är Halidon där de mer moderna butikerna har samlats.

Varje lördag morgon finns en marknad på Minoos med kött, fisk, skaldjur, frukt och grönsaker, lokal hantverkskonst och kläder. Om du å andra sidan vill uppleva något riktigt exotiskt bör du inte missa den gamla saluhallen. I saluhallen finns fisk, kött, grönsaker och frukt, bageri, apotek och en hel del kryddbutiker.

I Gamla stan och särskilt runt gatorna Chalidon och Zambeliou kan du hitta den bästa shoppingen i Chania stad. Här kan du köpa smycken, unika kläder och sällsynta prydnadsföremål – det mesta säljs till mycket konkurrenskraftiga priser.

Chania är en - köpmans och läderstad med mängder av varor man kan passa på att köpa med sig hem, t.ex. läder, skor, kläder, textil, keramik, kryddor, olivolja, silver- och guldsmycken, musik och souvenirer.

De dyrare butikerna med märkeskläder finner man på Andreas Papandreou Street (f.d Dimokratias) och Tzanakakis Street. Tänk på att guldet oftast är 14 karat. Silver säljs i var och varannan souvenirbutik.

Rethymnon
I huvudstaden Rethymnon finns naturligtvis det mesta att shoppa men vissa saker dominerar i utbudet. Det är framförallt skor, läder och guld som det säljs mycket av. När det gäller guld kan man göra bra köp eftersom det är stor konkurrens. Skorna är många och kommer ofta från Italien. De största gatorna som man skall besöka är Ethnikis Antistaseos (den största av shoppinggatorna), Koundourioti (här ligger många exklusiva butiker), Souliou (en mysig gränd med små affärer) och Odos Arkadiou (stor gata med blandade butiker

Rethymno har fler turister än Heraklion, och det är också tydligt i sortimentet. Du kan hitta ännu fler souvenirbutiker, hantverksbutiker och antikaffärer, särskilt längs strandpromenaden, medan de mer sofistikerade butikerna ligger på gatan Arkadiou.

Varje torsdag finns en marknad på Dimitrakaki, där man kan köpa allt från färskvaror och fisk, getter och höns till kläder och konst, böcker och kartor. Denna börjar redan tidigt på morgonen och ligger på strandpromenaden. Här hittar man allt mellan himmel och jord, mat som kläder.

Heraklion
Heraklion är Kretas största stad, och naturligt, också staden med det största utbudet. Idag är staden mycket populär att besöka eftersom här råder ett riktigt storstadsliv. Här finns nämligen mycket bra shopping. De stora shoppinggatorna har öns bästa utbud. På de öppna platserna och på torgen är cafélivet stort. Här hittar du alla skor, varumärkesbutiker, konstgallerier, delikatessbutiker, hantverksbutiker och juvelerare. Den största shoppinggatan är gågatan Dedalou Street. Letar du efter riktiga kretensiska smycken, bör du rådfråga en juvelerare som kan utforma smycken och ädelstenar som du väljer, oftast i kombination med grekisk folkkonst. Det är inte särskilt billigt, men kvaliteten är hög.

På Korai Street som också är en gågata hittar du en myriad av kaféer, även kallad kafégatan.

I Heraklion finns ett betydligt bredare utbud av affärer än vad Chania och Rethymnon har att erbjuda tillsammans och typen av butikskedjor som till stor del vi nordbor känner igen.

Kretas enda H & M-butik finns till exempel här, likaså finner man Zara, Mango, samt spanska Bershka och Pull & Bear som båda påminner om H & M i stil och priser. Man finner givetvis massor av andra små och stora märken och butiker, men priserna är generellt något högre än i norra Europa.

När det gäller lyxshopping så finns det en rad olika kända designerbutiker i ett köpcentrum vid namn Village Square i Heraklion. Här trängs lyxbutiker innehållande kläder, smink, väskor och parfymer från bl. a. Prada, Hugo Boss, Chanel och DKNY.

Heraklion har också gatumarknader och loppmarknader där man kan göra riktiga fynd.

Agios Nikolaos
Agios Nikolaos har ett imponerande utbud av varor att erbjuda, från topp designermärken och utsökt smycken till fina antikviteter och lädervaror med hög kvalitet.

Det finns många turistbutiker, fulla av utmärkta artiklar av traditionell kretensisk konst, Minoan kopior och kopior från populära konstmuseer, etc. Man kan också besöka fina konstgallerier och vävda hantverk, smyckebutiker.

Det finns butiker som erbjuder allt, från vävnader, koppar, muggar och porslin och kläder, inredningsartiklar och lokala livsmedel och delikatesser. Annat att köpa är vin, broderier, hantverk, vävda varor, olika ostar. Smyckebutiker finns i alla turistområden i Agios Nikolaos. Missa inte den lokala marknaden på onsdagar. Då vallfärdar man hit från grannbyarna och Agios Nikolaos fylls av liv och rörelse.

Shopping
Kryddor: Oregano och timjan. Marknaden i Chania är ett paradis för kryddälskare.
Honung: Speciellt den som kommer från timjansblomman är en trevlig present.
Olivolja: Olivoljan tillverkas på traditionellt sätt och räknas som en av världens bästa.
Knivar: Långa och kurviga med silverslida och tjocka vita handtag. Var från början en del av den traditionella dräkten.
Tyger: Handvävda av högsta kvalitet, vanligtvis på en röd bakgrund. Handbroderade eller virkade filtar är viktiga hantverksprodukter.
Läder: Väskor, ryggsäckar, sandaler, livremmar och stövlar har gjort Kreta känt för sina lädervaror.
Keramik: Oglaserade krukor är populära och säljs längs vägarna.
Guld och silver: Relativt billigt och det finns många juvelerare.
Musik: Traditionell bouzoukimusik, s.k. rebetiko, kretensisk folkmusik eller modern grekisk musik.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest