Välkommen till Utland Invest > Cypern > INFORMATION > Paphos
Search
× Search
den 21 juli 2024

PAPHOS (Pafos)

Paphos är en mycket gammal stad. Néa Páfos grundades redan på 300-talet f.kr. och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det moderna Paphos är en blandning av gammalt och nytt. Även om det naturligtvis finns en hel del turister i Paphos, är det inte ett centrum för charterturism.

Paphos ligger mycket vackert vid havet med bergssluttningarna i bakgrunden. En fördel för den som tycker om natur är att Paphos ligger mycket nära det stora naturreservatet Akamas, som längst västerut i Cypern. Här kan man hitta vackra sandstränder, där man i stort sett är ensam. I Paphos finns det mindre stränder inom gångavstånd från centrum. Cyprioterna själva tar ofta ett morgondopp på djupt vatten direkt nedanför strandpromenaden. Den största sandstranden ligger vid Coral Bay väster om Paphos på vägen till naturreservatet. Strandremsan i Cypern är alltid tillgänglig för alla enligt något som liknar vår allemansrätt.

Väl ansluten till resten av ön med natursköna vägar och motorvägar kan de mer avlägsna orterna Ayia Napa och Protaras kan nås inom tre timmar, Larnaca och Nicosia inom två timmar och Limassol inom 45 minuter. Troodos Bergens rekreationsort Omodos och Platres och Kakopetria ligger bara en till två timmar bort.

Kör åt något håll från stadens centrum och inom några kilometer är du i klippiga berg, kuperat landskap eller vid långa sandstränder. Paphos området som omfattar hela den västra delen ett kort avstånd öster om Paphos Internationella Flygplats, inklusive munkkloster, mosaik, natur reservat, trånga klyftor, pinjeskogar, vinodlingar, vin tillverkning, byar och golfbanor såväl som stränder, affärer, barer, restauranger i och omkring Paphos, Coral Bay, Polis och Latchi.

Paphos
Under Romersk tid var Paphos huvudstaden i Cypern. Vid Kejsardömets fall blev Nicosia huvudstaden. I dag är Paphos Västra Cyperns Riviera och de flesta hotell, restauranger, barer, klubbar m.m. i regionen finns längs kustremsan. Många cyprioter väljer att tillbringa sin semester i Paphos området och det finns ingen bättre rekommendation än att göra som lokalbefolkningen.

För länge sedan var Paphos uppdelad i två olika städer. Kato (nedre) Paphos och Ktima (övre) Paphos men har gradvis expanderat för att nu vara förenade och bilda en stor stad. Det finns många historiska och arkeologiska platser i övre och nedre Paphos att UNESCO bestämt att inte ta upp dem separat utan hela staden har helt enkelt upptagits på Världsarvslistan (Cultural Heritage List).

Kato Paphos och Ktima Paphos förblir mycket tydligt två från varandra skilda stadsdelar. Båda har sin egen historia och kulturella platser och attraktioner men Kato Paphos är stranden, hamnen, och turistområdet medan Ktima Paphos är bostadsområde, detaljhandel och affärsområde.

Kato Paphos
Hamnområdet med borgen är ett vackert landmärke i Paphos. Här finns det en rad restauranter och caféer som skapar en trevlig atmosfär. Eftersom Paphos är en gammal stad med ca 50 000 fasta invånare har man en väl utbyggd infrastruktur i alla avseenden.

Från den pittoreska strandpromenaden vid hamnen kan man göra lokala kryssningar eller bara slappna av och njuta av utsikten från en av hamnens fiskrestauranger eller kaféer. De mest livliga barerna och klubbarna med sena öppettider finns huvudsakligen på eller runt ”Bar Street”. De är lätta att finna eller undvika, beroende på vad du vill. På huvudgatan hittar man också många bra restauranger och trevliga caféer. I Kato Paphos ligger många hotell utmed den vackra kustremsan. I och runtomkring staden finns många spännande utflyktsmål, bland annat en vattenpark, ett akvarium och fyra gröna golfbanor.

Pano Paphos (Ktima Paphos)
Byggt på en hög klippig brant sluttning ligger Ktima centrum med perfekt läge för att göra det omöjligt att inta vid en attack. I Pano Paphos bor lokalbefolkningen. Här ligger alla de historiska byggnaderna som gör staden så känd. Här finns också möjlighet att förlusta sig med spännande shopping i de många butikerna.

När man lämnar Kato Paphos och går upp till Pano Paphos finner tre tydligt skilda områden. Det första är det huvudsakliga shopping området med sina moderna affärer, coffee shops och marknader och bortom detta finns det andra området ”old town”, där tiden går tillbaka och man kan finna skickliga yrkesmän som skräddare, metallarbetare och snickare som arbetar som dom gjorde förr i tiden och är glada för att göra det du behöver från en bild eller en enkel ritning. Det tredje området ligger öster om ”old town” och är det huvudsakliga centrat med ämbetsbyggnader och många andra platser av intresse. På andra sidan polisstationen finns Biblioteket och framför detta finns ett monument över 28 oktober. Denna pelare ställdes för att hedra Grekernas motstånd mot den Italienska fascismen den 28 oktober 1940. Bredvid finns den imponerande skolbyggnaden med de kommunala trädgårdarna på andra sidan och på den norra sidan finns ”Town Hall” byggt 1955.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest