Spanien
Search
× Search
den 14 juni 2024

Spanien

Spanien

Konungariket Spanien
Spanien, stat i sydvästra Europa, omfattande större delen av Pyreneiska halvön samt ögruppen Balearerna (i Medelhavet) och Kanarieöarna (i Atlanten). Fastlandsgränserna är i hög grad naturliga med Pyrenéena mot Frankrike, floder och otillgängliga bergstrakter mot Portugal och i övrigt kust mot Medelhavet, Atlanten och Biscayabukten.

Spanien är Västeuropas näst största land efter Frankrike, landets yta ligger på 504 782 km² (då inkl. Balearerna, Kanarieöarna, Ceuta och Melilla). I väster gränsar Spanien till Portugal och i norr till Frankrike och Andorra. I söder finns även ett par 100 m. gräns till Gibraltar, som är Brittiskt.

Spanien är ett högt land med en medelhöjd på hela 660 m. samma höjd som huvudstaden Madrid befinner sig på. Madrid ligger bokstavligen mitt i Spanien, vilket gör att vart du än i landet väljer att åka till, så har du ganska precis 65 mil till havet. Ett högt land som Spanien har mycket berg och i norr så hittar du Pyrenéerna, i söder Sierra Nevada och fastlandets högsta punkt Mulhacén som reser sig 3 476 m. över havet.

Spanien består av 17 regioner, så kallade autonomier, som alla har en betydande självständighet med egna regeringar, samt de två stadsenklaverna Ceuta och Melilla på marockanska nordkusten. Flera autonomier, t.ex. Katalonien, Baskien och Navarra, har av historiska och kulturella skäl större självständighet än andra regioner.

Geografi och miljö
Spanien är ett av de mest bergiga länderna i Europa. Bergskedjorna Pyrenéerna och Sierra Nevada är dominerande i de nordöstra och södra delarna av landet, medan Kantabriska bergen reser sig 2500 meter över havet i landets norra del. I mitten av landet finns en högplatå med nästan inga träd, magra jordar och ett hårt klimat. De höglänta områdena omges av dalgångar på flera håll som bildats av floderna Ebro och Guadalquivir. Längs kustområdena i norr och söder finns låglänta, bördiga slätter. Höjdskillnaderna gör att det finns stora klimatvariationer mellan landets regioner. Den norra kusten har ett typiskt atlantiskt klimat, medan det längre söderut är betydligt varmare. I centrala inlandet kan det vara upp till 40 grader på sommaren och betydligt kallare än resten av landet under vintermånaderna. Erosion och bränder under sommaren hotar de stora skogsområdena i landet och myndigheterna har genomfört omfattande nyplanteringsprogram. Spanien har höga halter av luftföroreningar och är sårbart för utsläpp från oljetankfartyg som passerar kusterna.

Samhälle och politik
Spansk politik präglas av spänningar mellan centralmakten och regionerna där i synnerhet Baskien och Katalonien fått betydande intern självständighet genom egna folkvalda församlingar. Flera regioner har egna polisstyrkor och kontrollerar sina egna tullbestämmelser. Spanien är idag en fullvärdig västerländsk demokrati och har lagt bakom sig korruptionen och polisstaten som präglade landet under Franco. Landet styrs formellt av kungen, som utser premiärministern på grundval av regelbundna val. Under årtiondena efter Franco har moderata högerpartiet Partido Popular (PP) och socialistpartiet varit de ledande aktörerna i styret av landet. Båda partierna har styrt mot den politiska mitten och varit beredda att göra ideologiska kompromisser för att nå resultat. Viktiga politiska frågor är regleringen av den ständigt ökande invandringen från Afrika och hanteringen av den baskiska separatiströrelsen ETA. Sedan Spanien gick med i EU 1985 har landet intagit en alltmer central roll i den fortsatta utvecklingen av det europeiska samarbetet.

Ekonomi och handel
Den spanska ekonomin genomgått något som liknar en revolution. Från att ha varit ett fattigt jordbruksland i början av 1980-talet har landet utvecklat en avancerad ekonomi med industri och ett varierat tjänsteutbud. I synnerhet har turistnäringen tagit fart och Kanarieöarna besöks årligen av hundratusentals turister. Regionala skillnader gör sig påminda även i ekonomin. I området runt Madrid och längre norrut mot Atlantkusten är inkomst- och sysselsättningsnivån betydligt högre än i de södra regionerna Andalusien och Extremadura. Privatisering och ökade stimulanser till det privata näringslivet bidrog till att landet upplevde en stark tillväxt under stora delar av 1990-talet. Den starka ekonomin gjorde Spanien till en av grundarna av den europeiska valutaunionen när den lanserades 1999.  


 

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest