Välkommen till Utland Invest > Portugal > INFORMATION > Klimat
Search
× Search
den 21 juli 2024

Klimat

Portugal ligger på den Iberiska halvön vid Atlanten. Detta läge medför lite mildare klimat än för andra europeiska länder vid Medelhavet såsom Spanien, Italien och Grekland. Landets klimat påverkas starkt av golfströmmen vilket medför milda vintrar och varma, men inte kokheta, somrar. Bris från havet ger en viss svalka under sommarmånaderna.

Portugal har maritimt klimat (dvs. kustklimat), i söder Medelhavsklimat även om kusten tekniskt sett är atlantisk. Atlanten gör att sommaren i landet inte blir så torr. Därför är det mycket grönare och frodigare än i t.ex. grannlandet Spanien.

Portugal är ett av Europas varmaste länder. På fastlandet är den årliga medeltemperaturen omkring 15 grader Celsius i norr och 18 i söder. Vädret skiljer sig alltså ganska mycket åt beroende på var i Portugal som man befinner sig. Kallaste vintrarna är det uppe i norr, där det kan bli minusgrader ibland. Speciellt i bergstrakterna kan det bli rejäla vintrar. Klimatet är relativt lika både i de norra och södra delarna av landet. Längre norrut blåser det mer, medan det i de sydligare delarna är fuktigare. Havets temperatur påverkas av Golfströmmen och ligger mellan 16° och 22° året om.

För att vara ett så pass litet land uppvisar Portugal ett mycket varierat klimat. Atlanten påverkar hela landet, främst norra delen och längs kusterna. Ju längre söderut och inåt landet man rör sig, desto varmare och torrare blir det, för att längs gränsen mot Spanien närma sig ett kontinentalt klimat. Medeltemperaturen på vintern är ca 11°C, på sommaren ungefär 23°C. Årsmedeltemperaturen varierar från 10° C i norr till drygt 17,5° C i landets södra delar, där det inte är ovanligt att sommartemperaturerna överstiger 35° C. Vintertid kan det vara så kallt i inlandet att nattfrost och snö i bergen kan förekomma. På hösten regnar det mycket, pga. atlantiska västvindar som sveper in över landet. Sommaren är något svalare än i Spanien. Det regnar inte mycket sommartid och i så fall regnar det främst i bergen i norr.

Juli och augusti är de varmaste månaderna med en medeltemperartur på 26 grader. Januari är den svalaste månaden och har en dagstemperatur på 15 grader. Regnar gör det nästan uteslutande under vintermånaderna. Regn sommartid är mycket sällsynt. Våren kommer till Portugal i februari-mars, men i den sydliga delen kan våren komma i slutet på januari. Solen står högt på himlen året runt och går inte ner förrän det är kväll ens på vintern.

Vädret i Portugal är behagligt året runt, milda vintrar och sällan för varmt om sommaren då Atlanten hjälper till att hålla temperaturerna på behaglig nivå längs kusten. Våren och hösten är väldigt behagliga och kanske de bästa årstiderna. Om det är sol och bad du är ute efter så är Algarve-kusten ditt bästa val. Ingen annanstans i Portugal har fler soltimmar under året. Redan under maj månad ligger medeltemperaturen på runt 20 grader. I juli har den stigit till 25 grader. Augusti är lika varm och även september kan räknas som en sommarmånad här, temperaturen har dock sjunkit till 23 grader i medeltal under den månaden.

Lissabon
Klimatet i Lissabon är milt under vintern, men också svalkande under sommaren tack vare närheten till Atlanten. Lissabon ligger på samma breddgrad som Aten, trots det så skiljer klimatet en hel del från östra Medelhavet. Förklaringen är förstås Atlanten, som sveper in milda vindar över hela Portugal och gör det behagligt under sommaren. Under juli och augusti regnar det mycket sällan och mycket lite. 
Lissabon är ungefär 2 grader kallare än Algarve kusten i princip hela året.

 

I Lissabon är det i maj ca 17 grader, juni 20 grader, juli är det 22 grader. Värmen håller i sig under augusti och september, men sedan blir det ganska snabbt höst och kallare. I november så ligger medeltemperaturen på runt 13 grader. 

 

Algarve
Algarvekusten är ett mycket solsäkert resmål då solen skiner hela 300 dagar om året. I och med detta är också Portugal ett av de varmaste länderna i Europa och mest solsäkra, vilket gör att badsäsongen sträcker sig ända in i november.. Snittemperaturen i de sydligaste delarna ligger på cirka 18 grader, medan det lite längre norrut ligger på omkring 15 grader. I Algarve är det lite varmare i princip hela året.

Under maj månad är det ungefär 2 grader varmare än i Lissabon. Vilket gör att det är ca 20 grader varmt, juni är det 23 grader, juli är det 25 samma under augusti 26 och för att senare i september bli ungefär 23 grader.

Juli och augusti är de varmaste månaderna under året men den svala havsbrisen hjälper ofta till att motverka solens effekt och de höga temperaturerna. Den västra kusten är svalare och blåsigare än den södra kusten och påverkan från de portugisiska passadvindarna som blåser under sommaren är mer märkbar här. Den årliga nederbörden är låg och det allra mesta faller under vinterhalvåret.

De mest regnrika månaderna på året är mellan november och februari. Då kan det komma mellan 55-70 mm nederbörd. Men det regnar sällan en hel dag utan upphör efter någon timme. Därefter avtar regnet successivt för varje månad för att sedan mellan maj och september i princip inte regna alls. Dessa behagliga årstider gör att området är det ultimata golfresmålet. Golfsäsongen blir också mycket längre än på många andra resmål i Europa.  

De varma temperaturerna beror på golfströmmens milda vindar över Atlanten. Man kan jämföra den svenska våren med Algarves medeltemperatur. Sommaren kan dock vara väldigt varm, upp mot 30-35 grader. Värmen håller i sig under våra skandinaviska höstmånader, vilket innebär att man kan bada på Algarvekusten ända in i november månad. Bergen i norr gör att det inte drar in några större vinteroväder. Vintern är mild och går aldrig under noll grader.

Oavsett vilken årstid det är kan Algarvekusten bjuda på friska Atlantvindar. Dessa känns ofta härliga och svalkande under sommarmånaderna men man ska även tänka på att de gör stora vågor och starka strömmar i havet. De starka strömmarna gör dock att mycket snäckor och vackra stenar sköljs upp på stränderna. Under en promenad längs vattenbrynet kan man ofta få chansen att plocka många fina fynd. Solnedgångar här är mycket vackra också. Kombinera det med blå himmel, blommor i överflöd och temperaturer högre än i Kalifornien, är det inte konstigt att Algarve är så populärt för semester.

När kan du resa till Algarve?
Med det härliga vädret på sommaren, ett temperarat klimat på vintern, en begränsad årlig nederbörd och varma vattentemperaturer, är Algarve ett resmål man kan resa till året runt. Fastän sommarmånaderna innebär många turister när de portugisiska turisterna besöker kusten, innebär Algarves milda temperaturer under vintern att en promenad längs de underbara stränderna, en runda längs någon av de många golfbanorna, ett besök till någon av de pittoreska byarna i bergen eller en provsmakning av den lokala kokkonsten är lika trevligt under årets alla årstider. 

Vår
Våren är den bästa tiden att besöka Algarve, eftersom det börjar bli liv igen efter vintern. Då är det ljuvligt väder som påminner om svensk högsommar när den är som bäst. Våren är annars en mycket härlig årstid eftersom solen ständigt skiner utan att vara allt för stark. På våren dominerar den bedövande artrika blomsterprakten. Blomsterfält som sträcker sig milsvida omkring mellan olivträd och stenekar. När april övergår i maj ser man ett överflöd av vilda blommor. Vackrast är det från mitten av mars till början av maj. Det är då som naturen visar hela sin slösande rikedom. Temperaturen når ett genomsnitt på 18 till 20 grader och det är mycket sol. Med dessa milda temperaturer, är våren populär bland golfare och de som tar del i andra idrottsaktiviteter. Då kvällarna blir längre, blir det mildare, men det kan ändå vara kyligt.

Sommar
På sommaren är det gott om sol upp till ca 12 timmar per dag. Temperaturerna tenderar att vara cirka 30° C, men då och då de kan den nå 40° C. Sommaren är lång och mycket torrt och det är osannolikt att det regnar. Kvällarna på sommaren är i allmänhet varma, men de kan ibland bli lite kyliga.

Höst
När vi går in i hösten är allt förbränt. Då de första regnen kommer börjar det gro. Det börjar med gräset som ger landskapet en grön schattering. Hösten lockar många golfare, då värmen på sommaren har avtagit. Havet är lite för kallt att bada i och du vill slå på värmen i poolen. Kvällarna är vanligen milda men det kan bli kyligt på natten drar i. Under höstmånaderna kan temperaturerna i Algarve nå 17-19 º C. Med dessa milda dagar, med mycket sol, är Algarve hösten en idealisk destination för sportaktiviteter. De första blomstermattorna kommer redan i november.

Vinter
Även på vintern får du i genomsnitt 6 soltimmar per dag, med en medeltemperatur runt 16° C. Temperaturen är som kallast 10 grader dagtid men kan också ha riktigt fina dagar med 20 grader. Nattetid kan det gå ned till 2-8 grader. Man kan sitta ute på café året runt. Men du kan få lite kallare blåsigare dagar, och vintern är de är de regnigaste månaderna. En plussida är att du får se mandelträd i blom om du besöker Algarve i januari eller början av februari. Solen står högt på himlen året runt. I december går solen ner runt kl. 18 och upp vid 7.
 

Klimat Faro Portugal

Månad

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Temp snitt

 12

 12

14

 15

 18

 20

 23

 23

 22

19

15

12

Dagtemp max

15

 16

 18

 20

22

 27

 28

29

27

23

18

15

Nattemp min

 8

 9

 11

 12

 14

 17

18

 19

 18

 15

 11

9

Soltimmar/dag

 6

 7

 9

 9

10

12

12

 12

 9

 6

 6

6

Vattentemp

 14

 14

 16

 16

17

 19

20

 21

 21

19

 17

 15

Regndagar

 7

 4

 3

 4

 6

 0

 0

0

 2

 5

 5

 6

Regnfria dagar

 24

 27

 28

 26

 25

30

 31

 31

29

 26

25

25

Nederbörd mm.

 70

 70

 35

31

 25

 5

 1

1

 5

 51

 55

65


 

Klimat Lissabon Portugal

Månad

J

F

M

A

M

J

J

A

S

O

N

D

Temp snitt

 12

 12

14

 15

 18

 20

 23

 23

 22

19

15

12

Dagtemp max

15

 16

 18

 20

22

 27

 28

29

27

23

18

15

Nattemp min

 8

 9

 11

 12

 14

 17

18

 19

 18

 15

 11

9

Soltimmar/dag

 5

 5

 9

 8

9

10

11

 12

 9

 7

 5

5

Vattentemp

 15

 15

 15

 15

16

 18

18

 19

 19

18

 17

 16

Regndagar

 6

 3

 2

 2

 2

 1

 0

0

 1

 4

 4

 9

Regnfria dagar

 25

 25

 29

 28

 29

29

 31

 31

29

 27

26

22

Nederbörd mm.

 110

 111

 69

64

 39

21

 5

6

26

 80

114

108

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest