Välkommen till Utland Invest > Grekland > INFORMATION > Kreta
Search
× Search
den 21 juli 2024

Kreta – en pärla i Medelhavet

Det vackra Kreta är det mest populära resmålet i Grekland. Ön erbjuder underbara långa stränder med klarblå vatten och en häpnadsväckande och omväxlande natur med så väl höga berg som djupa raviner – varav många är perfekta för vandring.

Det spelar ingen roll vad man vill se eller göra på semestern, du finner det på Kreta: bada och sola på kilometerlånga sandstränder, dyka i kristallklart vatten, vandra mellan höga berg och djupa raviner, förkovra dig i fantastiska sevärdheter, besöka små måleriska och pittoreska småbyar och livfulla storstäder fyllda med grekiskt vardagsliv, se dig mätt på det variationsrika och inspirerande landskapet och njut av fantastisk kretensisk mat och musik. Listan kan göras hur lång som helst.

Kreta ligger mitt i Medelhavet, söder om det grekiska fastlandet. Kreta är Greklands största ö med sina cirka 600 000 invånare på en yta som är ungefär lika stor som Södermanland – men i en betydligt mer vidsträckt form.

Det är främst längs Kretas norra kust som de stora turistorterna ligger, medan stora delar av resten av ön är relativt orörd. Att ön har en ganska svårgenomtränglig mark med flera bergskedjor har säkert bidragit till uppdelningen. Detta gör att klimatet skiljer sig åt på olika delar av ön med något varmare temperaturer i söder.

Om man lämnar kustregionerna och intresserar sig för inlandet, utgör detta en okänd del av Kreta. I detta bergiga område är vägarna mycket dåliga och vägskyltarna är inte till mycken hjälp. Det är svårt att hitta en engelsk talande invånare till hjälp. Här kan man hitta små byar utan de bekanta "Rent a Room" eller "Restaurant" skyltarna. Man kan möta de äkta kretensarna. Ett stolt och vänligt folk med en härlig humor, alltid beredda att hjälpa till på alla möjliga sätt.

Kreta har en stor växtflora som är en av de rikaste i Europa. Västra Kretas natur är grönare än resten av ön, ett vittnesmål på att det är där det kommer mest regn under året. Den östra sidan däremot har ett torrare klimat med flest soldagar om året och är varmare både under vinter och under sommaren. som utlöstes utav den.

Kretas topografi
Kreta är 260 km lång och 60 km bred och därmed störst av de grekiska öarna. Ön är Medelhavets femte största ö och har en yta på 8 261 km². Kreta ligger längs 35:e breddgraden, vilket är i jämnhöjd med bland annat norra delarna av Marocko, Algeriet och Tunisien. Cirka 50 km söder om Kreta ligger den lilla ön Gavdos som är världsdelen Europas sydligaste plats.

Det finns fyra stora bergskedjor på Kreta: Lefka Ori (Vita bergen), Psiloritisbergen (Idabergen), Lasithibergen och Sitiabergen. Kretas högsta berg finns i Psiloritisbergen; berget Ida eller Psiloritisberget, som är 2456 m högt.
Det finns många högplatåer i bergskedjorna, där jorden är bördig och odlingsklimatet gynnsamt. Där odlas bland annat oliver, vindruvor och apelsiner.

Kretas längsta flod, Geropotamus, är 45 km lång. Den längsta bergsklyftan är Samaria-ravinen i Lefka Ori. Den är 17 km lång och faller 1200 m. Det finns bara en insjö på ön, sjön Kournas.

Kretas största stad är Heraklion, som är Greklands femte största stad. Strax söder om Heraklion ligger det minoiska palatset Knossos. Kreta har ett stort antal turistorter, framförallt Chania med dess omnejd samt Rethymnon. Mindre turistorter är Agia Pelagia Agios Nikolaos och Hersonnisos som några exempel.

Städer:
Norra kusten : Heraklion, Chania, Rethymnon, Agios Nikolaos, Sitia.
Södra kusten : Ierapetra, Mires, Timbaki, Paleochora.

Flygplatser: Det finns fem flygplatser på Kreta men bara tre av dem används för passagerartrafik: flygplatsen i Heraklion, Akrotiri flygplatsen nära Chania och Sitia flygplats. Flygplatserna vid Kastelli och Timbaki är militära flygbaser.

Hamnar: På Kreta finns det två hamnar för handelsfartyg: Hamnarna i Heraklion  och i  Souda Bukten. Det finns mindre hamnar i Rethymnon, Agios Nikolaos och i Sitia. Längs sydkusten finns det flera fiskelägen.

Berg: Kreta är en bergig ö. Öns historia samt dess invånares personlighet är starkt influerad av dessa berg. I väst finns Lefka Ori (Vita Berget): 2453 m.ö.h., i mellersta delen finns  Mt Idi (Psiloritis): 2456 m.ö.h. och i öster ligger Mt Dikti: 2148 m.ö.h. Kretas berg bildar en kontinuerlig kedja från ena sida till den andra, och gör Kreta mer imponerande ut än vad den är ytmässigt.

Floder: De flesta vattendragen på Kreta är korta och torkar ut varje sommar. De som har flöden hela året är floden vid Preveli i södra Rethymnon-regionen och floden vid Vrisses i Chania regionen.

Sjöar: Sjön i Kournas är en liten vacker insjö med flera trevliga tavernor i närheten.

Chania
Chania är den näst största staden på Kreta. Miljön här är mycket speciell eftersom man kan både uppleva genuint och nytt samtidigt som man får se spår från många olika kulturer. Staden erbjuder allt ifrån härligt badliv till kultur och nöjesliv. Många har även ansett genom årens lopp att staden gamla delar är något av Greklands vackraste.

I stadens gamla centrum ligger hamnområdet, en plats där det samlas mycket folk eftersom det ligger en rad mysiga tavernor i närheten.
Precis bakom hamnen ligger ett nätverk av smala kullerstensgator med massor av tavernor, konstateljéer, basarer och små butiker.

Något som verkligen visar på Chanias kultur är den gamla saluhallen som ligger på torget Plateia, byggt år 1866. Denna saluhall innehåller hela 76 butiker som främst säljer kvalitetsvaror till den grekiska befolkningen. Här finns alltså bara ett fåtal turistbutiker. Vill man ha tag i fina delikatesser som till exempel olivolja, ostar (speciellt de kretensiska ostarna mizithra och graviera), honung, kryddor och olika slags oliver ska man ta sig hit. Vill man inte köpa med sig hem kan man till och med äta på en liten grekisk taverna inuti saluhallen.

Går man förbi den gamla stadsmuren kommer man in i den moderna staden där det finns lite mer storstadspuls. Här ligger många restauranger, barer, caféer och affärer. Shoppingen här är faktiskt väldigt trevlig eftersom många små butiker ligger på mysiga gränder. Naturligtvis har de inte kunnat låta bli att lägga några ”krimskrams-butiker” här för turisternas skull, annars kan man till exempel handla smycken och lädervaror.

Inte långt ifrån den unika gamla stadsdelen finns här fantastiskt fina stränder. Den kilometerlånga stranden Nera Hora med sina många vattenaktiviteter når man på väldigt kort avstånd.

Heraklion
Heraklion är huvudstaden på Kreta, och även öns största stad. Staden ligger mitt på Kretas nordkust och här finns även öns flygplats, Nikos Kazantzakis Airport, och den största hamnen.


Åker man till Heraklion är det främst storstadskänslan man längtar efter. Här finns nämligen inte några stränder, vilket gör att det inte är en riktig semesterort. Närmsta strand är 6 kilometer bort.


Idag är staden mycket populär att besöka eftersom här råder ett riktigt storstadsliv. Här finns nämligen mycket bra shopping. De stora shoppinggatorna har öns bästa utbud. På de öppna platserna och på torgen är cafélivet stort. Ett shoppingtips är gågatan Daidalou Street med sina många butiker. Är man ute efter fika kan man bege sig till Korai Street där caféerna ligger tätt. Om man vill äta lite god mat i stället för att bara ta en fika kan man gå ner till någon av de mysiga tavernorna i hamnen. Här finns något för alla smaker.

Senare på kvällarna drar det livliga nattlivet igång. Något som är vanligt är att man går och lyssnar på Bazoukimusik som finns på många av klubbarna i stan. Vill man åka hit för att spendera en kväll med mat och underhållning går det lokala bussar från de flesta stora orter på ön. Heraklions läge mitt på Kreta gör staden till en central plats på ön.

Liksom i de flesta städer finns det även i Heraklion lite blandade sevärdheter att ägna sig åt. Några exempel på vad Heraklion har att erbjuda är ruinerna av det minoiska palatset Knossos, det Arkeologiska museet (som ligger i centrala Heraklion), det venetianska fortet Koules

Rethymnon
Rethymno är Kretas tredje största stad, belägen mellan Heraklion och Chania. Staden ligger på en halvö och erbjuder både stadsliv och badstränder. Idealiskt för många med andra ord.

I Rethymnon så har man allt på ett ställe, stad och bad, och längs med den långa  strandpromenaden är det mängder av uteserveringar, pubar och musikbarer. Det är en behaglig atmosfär i charmiga Rethymnon, trots att staden är relativt stor. Nere i den vackra fiskehamnen som har anor från 1200-talet är det ett myller av caféer och resturanger. Hamnen är mycket vacker med sina gamla fasader, och de färgglada båtarna som ligger och gungar i hamnbassängerna. I den gamla staden med dess trånga gränder ligger det många musikbarer, och här är det folkliv långt in på småtimmarna.

Stranden börjar mitt i Rethymnon och är kilometerlång med varierande sand, grovkorning och det förekommer även klappersten. Längs med Rethymnon kusten så ligger det flera badorter som Adele, Platanes, Scaleta och Asteri.

Förutom den välkända stranden har staden en mycket trevlig gammal stadskärna med en venetiansk hamn. I den gamla delen finns fortfarande en mysig grekisk känsla när man strosar omkring i de trånga små gränderna. Man ser flertalet minnesmärken och även stadens fort, Forezza, från 1500-talet som ligger längst ut på halvön. Här ligger dessutom det arkeologiska museet.

Vill man äta gott i en stämningsfull miljö kan man göra det på tavernorna i hamnen, här finns dock också caféer och lite affärer. På kvällarna kan man promenera längs hamnen och njuta av utsikten och den gemytliga stämningen. Om man hellre festar än går långa promenader på kvällarna lär man inte heller bli besviken i Rethymno, här finns gott om barer, dansställen och discon. En del av dem har öppet ändra fram på småtimmarna. Rethymno är dessutom en universitetsstad med ungefär 8000 studenter, vilket gör att staden håller igång även vintertid.

Rethymno har även en fin gammal stadskärna där man kan strosa i trånga gränder och insupa den där äkta grekiska känslan, och besöka den vackra venetianska hamnen från 1600-talet. Den här gamla stadsdelen är en av de mest välbevarade på Kreta och här finns dessutom gott om butiker, caféer och tavernor. Även nere i hamnen finns det mysiga tavernor med god mat att avnjuta i stämningsfull miljö.

Agios Nikolaos
Agios Nikolaos är en mycket mysig och tilltalande småstad för den som uppskattar det genuina Grekland. Här är det ett lugnt tempo som råder, där man gärna sitter på något café och bara tar det lugnt, eller strosar längs strandpromenaden. Vid Agios Nikolaos fiskehamn ligger det många trevliga serveringar, och härifrån går det små gränder in till torget där det finns butiker, cafeér, och barer. Det är även kring fiskehamnen som nöjeslivet är koncentrerat.

Området runt Agios Nikolaos är vackert och det är populärt att se solnedgången från någon av de kringliggande kullarna. Det finns både sand- och klapperstensstränder i Agios Nikolaos, och ca 2,5 km utanför ligger Almirostranden med fin sandstrand, och här är det även långgrunt.

Denna plats har många gånger blivit kallad Kretas hjärta. Här råder inget högt tempo utan livet i byn kretsas mest kring hamnen och de serveringar som finns där. Det är ofta mycket folk på dessa caféer som bara sitter och njuter av livet och tar det lugnt. Annars strosar man gärna omkring på hamnpromenaden och tittar på de små båtarna. Promenerar man upp från hamnen kommer man bland annat till torget och en del butiksgator. Här kan man shoppa lite men även hitta fler caféer, restauranger och barer. På sena kvällar finns även några diskotek som håller öppet.

Vill man bada och sola kan man ta sig till två stränder som ligger i byn eller två som ligger ett par kilometer utanför. Man kan med andra ord också välja på om man vill bada på sand, klippor eller mer klapperstenstränder beroende på hur långt man vill ta sig. På ena sidan om byns hamn ligger Kitroplatia och på den andra sidan ligger Ammos Beach, båda med sand och småsten. En kilometer utanför når man Ammoudi Beach och tre kilometer bort hittar man den mycket omtyckta sandstranden Almirostranden som även är väldigt långgrund.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest