Välkommen till Utland Invest > Portugal > INFORMATION > Portugal
Search
× Search
den 14 juni 2024

Portugal


Fina stränder, ett bra klimat, vänliga människor, ett varierat kök och stora möjligheter till sport och rekreation. Detta är några av ingredienserna som gör Portugal väl värt att tillbringa sin tid.

I Portugal finns mycket att uppleva av genuin kultur, oförstörda landskap och mysiga byar och städer. Landet erbjuder ett mycket omväxlande landskap bestående av både hav, berg, städer, byar, vinodlingar och golfbanor. Variationsrikedomen gör att det finns mycket att upptäcka och klimatet är behagligt.

Få länder i Europa kan stoltsera med att ha en historia som går helt tillbaka till 1100-talet. Men Portugal har en stabil plats i historieböckerna, och bara det är en bra anledning till att resa dit. Av landets forna kolonier världen över finns inga kvar. Den sista, Macao, överlämnades till Kina 1999 efter 442 år av portugisiskt styre.

Portugal ligger på den västliga delen av Iberiska halvön. Landet är annorlunda jämfört med grannlandet Spanien. Portugal har mera varierande natur och är mindre kargt än Spanien. Landet är långsmalt ca 55 mil långt och 15 mil brett och har sin huvudstad Lissabon placerad centralt på västkusten. För att uppskatta storleken kan man nämna att Portugals yta är en femtedel utav Sveriges. Portugal har en 180 mil lång kuststräcka mot Atlanten.

Portugals fastland delas av sin längsta flod Tejo som mynnar ut i Atlanten vid Lissabon. Norra delen är bergig i inlandet med platåer som passar för jordbruk. Den södra delen mellan Tajo och Algarve består främst av slätter med ett något varmare och torrare klimat än norra delen, där det regnar mer. Sydligaste Portugal har ett Medelhavsklimat som är jämförbart med Marocko och södra Spanien.

Drygt en tredjedel av landytan är täckt av skog. De vanligaste träden är pinje, eukalyptus och korkek. Portugal är en av världens främsta exportörer av naturkork. Tillverkningen av vin, främst portvin, är betydande. För export fiskas främst sardiner. Fiskodling har ökat i betydelse. Lätt industri dominerar, främst textil- och konfektionsindustri. Dessutom tillverkas skor, pappersmassa, kork, fisk- och grönsakskonserver, cement, keramik, kemiska och elektriska artiklar. Den tyngre industrin utgörs främst av järn- och stålverk, skeppsvarv och gruvor. Under senare år har den portugisiska textilindustrin mött ökad konkurrens från framför allt Kina.

Vägnätet hade länge stora brister, men med hjälp av bidrag från EU och Världsbanken förbättrades det under senare hälften av 1990-talet. I slutet av 1990-talet fanns det på fastlandet närmare 700 mil landsväg, varav drygt 140 mil motorvägar. Järnvägsnätet omfattar drygt 300 mil. Moderna snabbtåg trafikerar sträckan mellan Lissabon och Porto. De viktigaste hamnarna är Lissabon, Leixoes (Porto), Setubal och Funchal på Madeira. Flygplatser med internationell trafik finns i Lissabon, Faro, Porto, Funchal (Madiera) samt Sao Miguel och Santa Maria (Azorerna).

Ögrupperna Azorerna och Madeira ligger i Atlanten och tillhör också Portugal, Azorerna består av flera små vulkanöar med fantastisk natur. Maderia är en större ö och har gett namn åt vinet Madeira.

Portugal är utan tvivel ett av världens främsta golfresemål. Landet har en omfattande golfturism.  Mest känt och klassiskt är Algarve som ligger i södra änden på Portugal. Längs den ca 16 mil långa Algarve-kusten finns det drygt 30 golfbanor.

Portugal är ett land som man gärna tar till sitt hjärta. Det har mycket att erbjuda när det gäller besök vid historiskt intressanta platser, vacker natur, vänliga människor och ett underbart klimat. Portugal är ett underskattat resmål, som har så mycket mera att erbjuda än bad vid Algarves kust.

Portugal har många olika semesterorter som turister söker sig till, bland annat ön Maderia och ögruppen Azorerna som ligger ute i Atlanten. Populära resmål på fastlandet är annars huvudstaden Lissabon som är en väldigt exklusiv stad med bra shopping och nattliv. Väster om staden ligger dessutom två väldigt populära badorter som gjort att det har vuxit fram en portugisisk Riviera. I söder ligger Algarvekusten som är paradiset för de som älskar långa sandstränder och mysiga hamnstäder.

Det härliga klimatet gör att tempot här är som i många Medelhavsländer, det vill säga mycket lugnt och avkopplande. Man sitter ofta länge och dricker kaffe på uteserveringar och beskådar folk. Att äta ute på restaurang gör även att man får ta del av det portugisiska köket som består väldigt mycket utav fisk och skaldjursrätter direkt plockade ur Atlanten.

 

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest