Välkommen till Utland Invest > Mallorca > INFORMATION > Palma
Search
× Search
den 14 juni 2024

Palma de Mallorca


Palma de Mallorca, eller kort och gott Palma, är en typisk liten spansk stad som erbjuder sådant som ofta bara finns i betydligt större städer – bra shopping, mängder med caféer och barer, sena nattklubbar, ett pulserande folkliv och många bra restauranger. Lägg till den storslagna katedralen, läget vid havet och några vackra alléer och du förstår att Mallorcas huvudstad är något utöver andra städer.

Drygt hälften av öns befolkning bor i Palma, en i allra högsta grad levande spansk storstad. Ströva runt i den gamla stadsdelens smala gränder, shoppa i eleganta boutiquer och välsorterade varuhus eller gå längs med strandpromenaden och titta på båtar som ägs av Europas absoluta jetset. Palma är annars flanörvänligt och rikt på caféer och vackra fontäner. Gamla Staden är full av vindlande gränder. 

Staden är en modern och spännande med en tusenårig historia. Tack vare stadens gamla förflutna, är Palma rikt på storslagen arkitektur och intressant kultur. I Palma finner du mängder av olika museer och kulturskatter, men också ett pulserande nattliv och ett brett utbud av restauranger och affärer för alla smaker. Här finns nästan allt.

Palma har som få andra städer kring Medelhavet lyckats bevara och kombinera den äldre bebyggelsen med nya tidens arkitektur. Här finns arabiska palats, nya designhotell, medeltida gränder och köpcentra. De stora shoppinggatorna i Palma är smågatorna kring Placa Major, storgatan Las Ramblas och affärsgatorna Passeig dés Born, Jaume III och Unió.

Mat och nöje spelar förstås en stor roll. Med medelhavsköket som bas serveras utsökt tapas, fisk och skaldjur. I centrala Palma attraherar restauratörerna lika mycket den bofasta befolkningen som turister – något som borgar för hög kvalitet. Efter middagen går färden vidare via mindre spanska pubar till ett brett utbud av nattklubbar och megastora discon.

Cafélivet pågår länge och sent. Palma är en hetare nöjesstad än invånarantalet antyder och känns större, men ändå, det finns en aura av lugn och trygg också på ett trivsamt sätt. Katedralen La Seu, shoppingen utmed Jaime III och tapasbarerna på Placa Llotja är bara några av Palmas många attraktioner. Nästan oavsett var du är kryllar det av ögonfägnad, inspiration och kuriosa.

Många sportevenemang hålls runtom i Palma såsom tennistävlingar med världsstjärnor, maratonlopp samt segelregattor med bl.a. spanska kungen. Från Palma kan man ta sig till Barcelona med båt, eller till öarna Ibiza, Menorca och Formentera. 

CENTRUM.
Palmas centrum rymmer stora delar av det mest intressanta som staden har att erbjuda i form av barer, sevärdheter, museer och shopping. Här ligger den mäktiga katedralen Catedral de Palma, även kallad La Seu, det gamla kungapalatset Palau de l’Almudaina, stadens gågator och flera vackra torg, bland annat Placa Major, som är Palmas stora huvudtorg.

Passeig des Borns, är namnet på en lång, grönskande allé och är ett av Palmas många riktmärken. Här börjar Palmas labyrintiska gågator. I ena änden av allén ligger torget Placa Rei Joan Carlos I. I andra änden, i riktning mot havet, kungapalatset och katedralen. Fortsätter man gatan upp från allén, förbi kungapalatset, kommer man till torget Placa Cort, där det vackra stadshuset från 1600-talet ligger, och sedan Placa Major.

Vägen till Placa Major är kantad av kläd-, smyckes och inredningsbutiker och är jämte Avinguda Jaume II och de snirkliga gågatorna Palmas givna shoppingstråk.

GAMLA STAN.
Området bakom katedralen, med sina små ringlande gator med renässanshus, små torg och snirkliga barockkyrkor, utgör själva hjärtat av det som är det gamla Palma. Gamla staden räknas oftast som området från katedralen upp till torget Placa Cort och begränsas i öster av avenyn Avinguda Gabriel Alomar i Villalonga.

Här är det själva stadsdelen och folklivet som är attraktionerna, även om kyrkorna Església de Santa Eulalia och Basílica de Sant Francesc är väl värda en titt. I Gamla staden ligger också Palmas bästa museum, Museo de Mallorca.

SA LLOTJA.
Området Sa Llotja ligger sydväst om centrum och ramas in av det gröna torget Placa La Feixina, motorleden Passeig Sagrera som går vid vattnet och sammanfogas med centrum i allérna Pg Antoni Maura och Passeig des Born.

Sa Llotja är Palmas turisttätaste område och rymmer några av Palmas mest designade hotell och många barer och restauranger med mycket bra mat.

EL PUIG DE SANT PERE
är det lilla charmiga område som breder ut sig väster om Passeig des Born och sträcker norrut till Avinguda Jaume III.

Trånga gränder omslutna av vackra renässansfasader är den huvudsakliga sevärdheten här.

SANTA CATALINA.
Palms hetaste område just nu är Santa Catalina som ligger väster om Sa Ljotjas och El Puig de Sant Peres. Här finns i nästan varje hörn nya designritade barer och kaféer.

I Santa Catalina finner du inga sevärdheter att tala om, men desto mer uteliv och kvällsliv. Det här området är än så länge för det mesta Palmabornas domän, inte turisternas. Hit går spanjorerna själva och äter och krogarna öppnar för middag tidigast klockan 21. I stadsdelen Santa Catalina finns också en trevlig saluhall samt ett stort utbud av restauranger.

SA CALATRAVA
är området som sträcker sig österut från katedralen och består av några av stadens mysigaste gator. I området finner du bland annat Banys Arabs, de gamla moriska baden.

PASSEIG MARÍTIM
är inget område utan den stora motorvägen som följer havet, nedanför själva Palma. Vid vägen finns flera av Palmas nattklubbar, flera restauranger, många stora hotell och också ett löparspår som är kantat av lyxyachter och det glittrande havet.

PORTITXOL.
Går du längs med vattnet västerut nedanför katedralen kommer du till ett av Palmas nyaste hot-spots, hamnen Portitxol. Hamnen var tidigare ett fiskeläge, men har på senare tid gjorts om till ett hippt kafé-, bar- och restaurangområde. Den gamla fiskarkänslan finns till stor del kvar och gör att området blir mer än bara restauranger och kaféer.

Portitxol är väl värt ett besök, gärna för en skaldjursmiddag eller en kväll med tapas och gott vin. Lite längre västerut finner du en liten strand, Es Portitxolet, där Palmas trendiga citymänniskor gärna tar sig ett bad.

Link Read More

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
och ta del av erbjudanden.

Link Read More

Mötesplats

För bostad, bosättning

och bolag utomlands.

Link Read More

Intresseanmälan

Sänd intresseanmälan
och ange dina önskemål.

AnvändarvillkorSekretesspolicy© 2024 Utland Invest